54 % от учителите търпят насилие, Такева иска оценка по поведение

22 декември, 2012 19:39 | Денят, Средно образование | 1 коментар

54 % от учителите търпят насилие, Такева иска оценка по поведение

54% от българските учители търпят насилие от ученици и родители, особено в детските градини, а 12% – от прекия си работодател. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на 32-рия синдикален съвет на организацията.

Статистиката е от изследване за здравето, работоспособността и безопасността на работа, проведено сред 1030 учители в цялата страна. Сравнено спрямо изследване от предходни години се оказва, че психологическият фактор е добил по-голяма тежест и важност в условията на труд пред запрашеност и шум, например.

Обезпокоителните данни показват, че сърдечно-съдовите болести засягат близо 27% от българските учители, 35% страдат от диабет, отключен от стрес. Увеличили са се и проблемите с дихателната система и опорно-двигателните функции.

Янка Такева даде за пример столично училище, в което ученик от горен курс е бил призован да не разваля дисциплината в класната стая от учителка. Реакцията му била: „Искате ли да ви уволня само за една седмица? Сега ще организирам класа за подписка, че не сме доволни и вие отивате на борсата на труда.” В следствие на това, жената излиза в болнични, защото  получава високи стойности на захарта.

Друг пример е родител от Силистра, който заплашил учителка от детска градина, защото не е била хванала детето за ръка, когато му го е предавала.

Председателят на българските учители е категоричен, че трябва да се въведе оценка за поведение и нова политика за управлението на училищата от страна на директорските екипи. „Училищата ни не са финансови дружества и не може директорите да управляват само бюджетите”, е позицията на Такева.

На въпрос на АкадемикаБГ/akademika.bg за задължителното предучилищно образование за четиригодишните, Янка Такева отговори, че синдикатът го подкрепя. „Детската градина е нужна и потребна. 10 000 молби чакат да бъдат разгледани, 80% вече са обхванати”, обясни тя. „Задължителният характер е добър, защото така се създават по-добри условия за възпитание и усвояване на елементарни ученически навици.”

Косара Белниколова
Снимка: Авторът

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. загубен коментира на 21 декември, 2012 г., 16:12 ч.

    Ето това е тъжната действителност – учителите се превърнаха от просветители в пъдари на логьовци, чиито родители са с големи претенции….наистина трябват спешни мерки! жалко, че това излиза преди хубавите празници, но е похвално, че се говори за това, да се надяваме, че през 2013 ще имаме повече поводи за госрдост във и извън класната стая!