Дамянова: Ние сме първите, които включват родителите в образованието

7 януари, 2013 16:10 | Средно образование | 1 коментар

Дамянова: Ние сме първите, които включват родителите в образованието

„Ние сме първият екип, който включи родителите в образованието”, това каза зам.-министърът на образованието Милена Дамянова в предаване по БНТ. Изказването е направено по повод новия законопроект, който предвижда 4-годишните деца да посещават задължително детска градина.

В момента обхвата на 4-годишните е пожелателен, а когато стане задължителен – държавата ще поеме училищните помагала, средства за хранене, ще има преференциални такси за братче и сестриче и т.н, стана ясно още. Според Дамянова родителите са тези, които носят отговорността за своите деца и те знаят какво е най-добре за тях. Законът обаче е достатъчно гъвкав, за да могат родителите да са с децата си, пояснява тя.

Въвеждането на задължителна забавачка е предвидено в законопроекта за предучилищното и училищно образование за учебната 2016-2017 година и няма промяна в това какво ще правят децата в детската градина. Така че задължителният обхват всъщност означава една по-голяма отговорност от страната на държавата, допълва министърът.

Новият закон предвижда и санкции за родителите, които не пускат децата си на градина. Според Милена Дамянова санкцията е нещо, което трябва да се прилага като крайна мярка. „Много малко са общините, които налагат глоби – направени са многократни опити за включване на децата в подготовката за училище и те не се дали резултат“, уточнява още тя.

Снимка: Николай Николов

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. Димана коментира на 8 януари, 2013 г., 14:22 ч.

    Родителите трябва активно да се интересуват и да участват във всичко, което се случва с децата им. Отделен въпрос е дали те реално го правя…. май по-скоро не.