НАСА изпрати „Мона Лиза“ на Луната

18 януари, 2013 14:56 | Наука | Няма коментари

НАСА изпрати „Мона Лиза“ на Луната

НАСА изпрати „Мона Лиза” на Луната като част от комуникационен тест с използването на лазер, съобщиха от CNN, цитирани от vesti.bg.

Дигитално изображение на прочутата творба на Леонардо да Винчи, стана част от успешен експеримент на американската космическа агенция за насочването на лазерен лъч до орбитиращия около Луната апарат „Лунар рикънисънс орбитър“.

Конвертираната в дигитален формат „Мона Лиза“ е пътувала близо 240 000 мили (1 миля – 1,609 километра). Апаратът е „потвърдил доставката“, изпращайки изображението обратно на Земята, чрез традиционна радио телеметрия.

„С този опит за първи път е осъществена еднопосочна лазерна комуникация на планетно разстояние”, казва Дейвид Смит от Масачузетския технологичен институт.

Използвайки лазери, НАСА е на път да ускори предаването на данни на отдалечени разстояния в Слънчевата система. В близко бъдеще този тип проста лазерна комуникация може да служи като дублираща връзка на радио комуникацията, използвана от сателитите.

Сателитите извън земната орбита обикновено използват радио вълни за наблюдение и комуникация. „Лунар рикънисънс орбитър“ е единственият апарат извън орбитата на нашата планета, който получава и лазерни сигнали.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата