Професори ще преподават в Природо-математическата гимназия

24 януари, 2013 13:46 | | Няма коментари

Професори ще преподават в Природо-математическата гимназия

От новия брой на в. „Аз Буки“

Учени от БАН и университетски преподаватели ще участват в подготовката на най-добрите млади математици от Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Бургас. Допълнителните занимания ще помогнат на децата в надпреварата за участие в предстоящите големите международни състезания по математика. С многобройните постижения на възпитаниците си училището се е утвърдило като една от най- добрите математически школи у нас и зад граница, затова му е поверено провеждането тази година на престижно международно математическо състезание.

Уроците на професорите с учениците ще протичат не само наживо, но и онлайн. Индиректният контакт ще се състои в решаване на зададени от преподавателя задачи или използване на компютърни програми, разказа за в. „Аз Буки“ директорът на гимназията Станчо Славов. Това ще стимулира децата да мислят. Те няма да бъдат притиснати от времевия фактор и така ще получат възможност да работят в дълбочина, допълва той. Децата, които ще работят с професорите, ще бъдат подбрани от бургаските учители. Учениците ще бъдат разделени в две групи – прогимназиална и гимназиална, а честотата на занятията тепърва ще се уточнява.

Гост-лекторите ще бъдат учени от БАН, преподаватели от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и специалисти от Съюза на математиците в България. Имената им все още се пазят в тайна. Практиката професори да преподават на олимпийци не е нова – и преди са организирани подобни инициативи, уточнява Славов. Съюзът на математиците в България има Ученически институт по математика и информатика. Създаден е през 2000 г. специално за работа с талантливи деца.

Освен на международното математическо състезание в Бургас, което ще бъде в разгара на лятото, младите математици ще се борят за място и на Балканиадата в Албания през пролетта. Най-голямото предизвикателство за талантливите ни деца е участието в Международната математическа олимпиада. Тя ще се проведе от 18 до 28 юли в Колумбия.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата