Родители и депутати ще искат вето върху закона за 4-годишните

18 януари, 2013 13:53 | Денят, Средно образование | Няма коментари

Родители и депутати ще искат вето върху закона за 4-годишните

„Заедно с родителски организации и различни сдружения ще поискаме вето от президента Плевнелиев върху закона за задължителното ходене на предучилищна на 4-годишните, който се прие”. Това каза депутатът Мартин Димитров от Синята коалиция на трибуна в кулоарите на Парламента.

Според него едно право на българските родители се отнема и се дава на администрацията, която със сигурност ще се справи по по-лош начин с отглеждането на децата. Той се обърна специално към президента Плевнелиев да погледне внимателно аргументите на опозицията и да не остави „тази сериозна политическа грешка на ГЕРБ да бъде в крайна сметка одобрена в закона”.

Явор Ганчев от Национална мрежа на родителите каза пред Академика, че „предучилищната подготовка на децата се нарича семейство”. Той допълни, че Министерството на образованието трябва да подпомага семействата, а не да ги контролира и да определя начина, по който децата ще се отглеждат. Ганчев посочи, че сред организациите, които подкрепят становището на Национална мрежа на родителите са Националната мрежа на ресурсните учители и Българската православна църква.Според него и самостоятелната форма на обучение, която бе приета на извънредно заседание на Комисията по образованието, за която писа Академика, е още една форма на държавен контрол.

“Планираме още протести, но протестите се изразяват в гласното изказване на тезата на правото и свободата от всеки един родител. Няма по-добър протест от този, освен с поведението си родителите да покажат че са отговорни и не се съгласяват с това отоворността им да бъде узурпирана от държавата“, добави Ганчев.

Диана Трасиева

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата