Google експериментира с нова мобилна мрежа

24 януари, 2013 19:49 | Технологии | Няма коментари

Google експериментира с нова мобилна мрежа

Американският интернет гигант Google отново заява намеренията си за завземане на дялв мобилната телекомуникация. Дружеството е е получил лиценз от американската Федерална комисия по комуникации  за изграждането на експериментална безжична мрежа с ограничен обсег. Първоначално мрежата ще бъде изградена в централата на компанията в Маунтин Вю, съобщава The Wall Street Journal.

Тя ще поддържа връзка в честотата от 2524 MHz до 2625 MHz, където няма много работещи мобилни устройства в момента.

В документация към лиценза обаче се описва че потребителите няма да надвишават 200 мобилни устройства. Първоначално мрежата ще заработи само в сградата, в която е екипът на Google Fiber – оптичната мрежа за интернет достъп, която интернет гигантът разработва. Постепенно тя ще покрие територия от около 3.2 кв. км.

Любопитното е че честотата на мрежата е точно в лицензираните диапазони на компанията Clearwire, към коята според някой публикации в тохнологични сайтове в САЩ Google има интерес.

Според някои анализатори Google планира да предложи безжичната мрежа като допълнение за клиентите на Google Fiber. Според други обаче компанията се готви за революционен скок в доставката на интернет.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата