Задочниците се оплакват от дискриминация

22 февруари, 2013 15:00 | Висше образование | Няма коментари

Задочниците се оплакват от дискриминация

Студентите, които са избрали задочна форма на обучение, са обект на дискриминация, защото нямат право на евтин кредит за висше. Това обявиха от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), откъдето вече са сезирали омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Право на евтин заем за висше в момента имат само редовните студенти. „Това е дискриминация, защото в Закона за висше образование студентът се третира по един и същи начин, без значение в каква форма на обучение следва” обясни председателят на НПСС Ангел Георгиев. Той допълни, че „основната причина, поради която все повече студенти записват задочно или дистанционно, е именно невъзможността да се издържат като редовни студенти”.

Пред КЗД студентите изразяват недоволство и от предстоящите изменения в закона за студентското кредитиране. Те предвиждат при преминаване от редовна в задочна форма на обучение студентът кредитополучател предсрочно да погасява задълженията си.

Според закона редовният студент започва да изплаща заема си за висше, след като се дипломира. Не така ще стоят нещата обаче, ако премине в задочна форма, защото ще трябва да започне погасяването веднага. Това гласят приетите на първо четене промени в закона за студентско кредитиране от образователната комисия в парламента.

Данни сочат, че от 2010 година насам банките са раздали общо 10 433 заема за висше на стойност 48 млн. лв.

Снимка: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата