Измислиха система за писане във въздуха

26 февруари, 2013 15:39 | | Няма коментари

Измислиха система за писане във въздуха

Германски компютърни специалисти от Технологичния институт в Карлсруе са разработили система за писане във въздуха. Системата включва ръкавица със сензори, отчитащи движението на ръката. Отчетените жестове се предават чрез безжична връзка до компютър, който ги трансформира в текст.

Първата задача на компютъра е да се увери, че потребителят наистина пише. Игнорират се всички движения, които не са характерни за писането. В процеса системата декодира буквите, използвайки модели за разпознаване. За всяка буква от азбуката се съхранява статистически модел на характерния сигнал.

Системата е достатъчно „умна”, за да заучава индивидуални стилове на писане. Настоящият й речник включва 8000 думи. “Информационните технологии се използват по всяко време и навсякъде, но смартфоните все още функционират на базата на виртуалните клавиатури и малките екрани. Жестовете обаче предлагат нова възможност за работа с мобилни устройства. Чрез ръкавицата потребителят може да пише във въздуха сякаш използва невидима дъска”, обясняват специалистите.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата