Откриха части от метеорита, паднал в Челябинск

18 февруари, 2013 10:20 | | Няма коментари

Откриха части от метеорита, паднал в Челябинск

Части от метеорита, който падна в Русия миналия петък, бяха открити край замръзнало езеро в района на Челябинск. Властите в страната обявиха, че космическата скала съдържа около 10% желязо, предаде Нова телевизия.

Специалисти продължават да търсят останки от метеорита в езеро, в което се е образувал кратер, широк шест метра. Парчета от небесното тяло засега са открити само по краищата му. Решено е след вписване в международния каталог и по-обстоен анализ метеоритът да получи името на езерото – Чебаркул.

Достъпът на външни лица до мястото е забранен. Не са били допуснати и учените от Челябинския университет. Според руски информационни сайтове частите за изследване са били докарани от полицаи директно в лабораторията.

Установено е, че това е каменен метеорит, обикновен хондрит, съдържащ всички типични минерали. НАСА твърди, че метеоритът е бил широк 17 метра, тежал е 10 хиляди тона и е освободил около 500 килотона енергия. За сравнение – атомната бомба, хвърлена над Хирошима през 1945 г., е била около 15 килотона. Скоростта на скалата е била 30 километра в секунда, а разпадането й е настъпило на около 30 до 50 километра над земната повърхност.

Припомняме, че метеоритът рани 1200 души и изпочупи 200 хиляди квадратни метра прозорци. Щетите се изчисляват на 33 млн. долара.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата