Робот ще разпознава лъжите на политиците

21 февруари, 2013 11:44 | Наука | Няма коментари

Робот ще разпознава лъжите на политиците

Робот автоматично ще разпознава лъжите на политиците по техните речи. Това съобщава в. „Вашингтон пост“. Прототипът на машината вече е разработен, а девизът й е „Истината и само истината“. Затова напълно логично е и името на робота – „Truthteller“ (говорещият истината).

Благодарение на гениалната машина веднага ще се разбира каква част от речите или интервютата на политиците са истина. Когато слуша изказванията на политиците, роботът ги трансформира в текст. След това текстът се съпоставя с данни, които са предварително събрани от журналисти. Ако в речта има неистини, на екрана на робота се изписва в червено „Лъжа“.

Засега роботът е само прототип и затова допуска неточности в текста, който излиза на екрана. Така например, когато председателят на Камарата на представителите заяви, че бюджетният дефицит е „drag on our economy“ (бреме за икономиката ни), на екрана излиза думата“dragon“, което на практика означава точно обратното.

Друг недостатък, върху който проектантите работят е, че роботът не може да окачестви актуални факти като лъжа или истина. Умната машинка ще бъде тествана през лятото по време на изборите за губернатор на щата Вирджиния. Практическото й  прилагане в мобилен вариант е предвидено за президентските избори през 2016 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата