Студенти на протест срещу увеличението на таксите в СУ

18 февруари, 2013 11:21 | Висше образование | Няма коментари

Студенти на протест срещу увеличението на таксите в СУ

Студенти от СУ „Св. Климент Охридски“ организират протест срещу увеличението на таксите във ВУЗ-а. В отворено писмо на Студентския съвет до Академическия съвет на СУ и медиите студентите заявяват, че са категорично против взетото на 30 януари 2013 г. решение на за вдигане таксите с 8 % за всички специалности на университета за учебната 2013/2014 година.

Студентите считат за изключително неморално във време на нарастваща бедност и безработица най-старият и престижен университет в България да увеличава таксите за образование. Недоволството е провокирано и от това, че решението на Академическия съвет е взето без широки дебати и обсъждания със студентите. Нещо повече – повишението е станало факт по време на сесия, когато студентите са ангажирани с изпити и най-малко могат да реагират.

„Смятаме за позорно да бъдем третирани като „ходещи такси“ от собствения ни университет, в който сме се борили да учим и който би трябвало да защитава конституционното ни право на достъпно държавно образование. Чувстваме и нуждата да Ви припомним, че неведнъж заедно сме бранили образованието в България. Запитваме Ви днес какво пречи да бъдем заедно отново”, пише в отвореното писмо.

Студентите споделят, че всяко ново повишение затруднява част от тях да продължат висшето си образование. С отвореното писмо те призовават на Академически съвет да се преразгледа и отмени решението за увеличение на таксите за всички специалности на СУ.

Протестът ще се състои на 27 февруари от 14.00 часа в двора на Ректората.

Снимка: Николай Николов

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата