Театърът на НБУ – в „Сълза и смях” и на път за утописти

12 февруари, 2013 09:57 | Афиш, Висше образование | Няма коментари

Театърът на НБУ – в „Сълза и смях” и на път за утописти

На 25 февруари спектакълът „Ковачи” по текст на Алек Попов ще бъде представен на откритата сцена „Сълза и смях”. Представлението е виртуозно дирижирано от режисьорката Възкресия Вихърова, а реализацията му става факт след щастливото комбиниране на няколко „случайности” – програма „Независима продуцентска дейност”, партньорство от страна на БНР, Министерството на културата и Министерството на труда и социалната политика. Не на последно място в редиците на заслужилите се нареждат преподавателите и студентите от програма „Театър” на НБУ, чийто стихиен талант идеално пасва на нестандартния текст и смелите режисьорски решения.

По думите на Възкресия Вихърова целта на партньорството със „Сълза и смях” е театърът на НБУ да разшири аудиторията си и да постигне „нов пръстен от публика”. А амбициите стигат още по-надалеч – театърът да се превърне в средище на културния живот, а защо не и да се сдобие със собствено помещение в центъра на столицата. Както философски обобщи  Възкресия Вихърова: „Много е трудно в нашата страна да съществуваш в периферията, а не в центъра”.

На въпрос на Академика БГ за състоянието на културния живот у нас в момента режисьорката заяви, че „театралната опитност в страната днес не позволява динамика. Българският театър има нужда от едно прецизно използване на средствата. Затова се опитвам да създавам алтернативна политика за правене на театър”. А пътят, по който може да се върви, е само един – „път за утописти”.

Появата на „Ковачи” на сцената на театъра в НБУ става точно така, както авторът на пиесата Алек Попов си представя съвременното битие на драматургичния текст: „Пиесите се създават във взаимодействие с театрите”. След един мейл и среднощно четене на един дъх Възкресия Вихърова приема предизвикателството да реализира на сцена произведението на Алек Попов. А актьорският състав е сформиран от безспорно талантливите Ася Иванова, Антоанета Петрова, Росен Белов, Михаил Милчев, Васил Димитров, Росица Панайотова, Валентин Ганев. В този контекст номинацията за ИКАР 2013 на Ася Иванова за поддържаща женска роля се оказва напълно очаквана. След неколкократно пресяване е направен и подбор сред студентите на университета, а като истинска ценност на проекта се очертава възможността те да се обучават в реална репетиционна и театрална ситуация. Възпитаници и преподаватели заедно създават среда на непосредствено общуване –  така, както самата Ася Иванова – възпитаничка на НБУ, а днес и преподавател в университета – неотдавна е учила от своите професори.

„Ковачи” е провокативен текст, който повдига много от въпросите на нашето съвремие. Наред с изключителното богатство от теми, проблеми и интересни визуализации постановката излъчва и основното настроение, което е съпровождало процеса на писане и осмисляне на текста. Алек Попов чаровно признава, че му е било весело. Проверете сами на 25 февруари в „Сълза и смях”.

Таня Петрова

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата