Над 500 пострадаха от метеорита, който падна в Русия(Обновена)

15 февруари, 2013 08:06 | Наука | Няма коментари

Над 500 пострадаха от метеорита, който падна в Русия(Обновена)

Над 500 души, сред които 10 деца, достигна бройката на пострадалите при падането на метеорит тази сутрин над Урал и централна Русия, съобщават руските медии. Фрагменти от метеорита са достигнали Земята, падайки в слабонаселен район в Русия.
Руското министерство на извънредните ситуации уточни, че не е имало метеоритен дъжд, както бе съобщено по-рано, а в атмосферата е изгорял само един метеорит. Министерството съобщава за щети в 10 града, най-тежко е постратало предприятие за цветни метали в Челябинск, където са паднали някои вътрешни стени и окачени тавани.
„По уточнени данни става дума за един метеорит, който изгоря при приближаването към Земята и се разпръсна на части”, посочи говорителката на министерството Елена Смирних.
По-рано бе съобщено, че незначителни фрагменти от метеорита са достигнали земята и са паднали в слабонаселени местности около град Сатка в Челябинска област на Русия.

chelyabinsk1
По предварителни данни в резултат на счупени от взривната вълна стъкла са пострадали четири деца в местно училище.
От министерството на извънредните ситуации обясниха, че руските обсерватории не са имали информация за задаващ се метеор. Олег Марков от Московския държавен университет каза, че причината за това е, че небесното тяло е идвало откъм Слънцето. Той успокои хората, че уралският метеорит няма общо с астероида 2012DA14, който ще мине много близо до Земята след няколко часа.
Сергей Смирнов от обсерваторията в Пулково заяви пред телевизионния канал „Вести“, че още един метеорит може да влезе в земната атмосфера в следващите няколко часа.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата