Кои са най-добрите университети в света

5 март, 2013 17:09 | Денят | Няма коментари

Кои са най-добрите университети в света

Старите утвърдени световни университети са все повече застрашени от новите лидери – учебни заведения от Азия и другите развиващи се пазари. Това са изводите от последното проучване на лондонския „Таймс“ – Times Higher Education Rankings.

„Никой университет, колкото и престижен да е той, не може вече да си позволи да разчита на старата си слава в бързо променящия се свят днес, в епоха с решаваща роля на информацията и социалните мрежи“, обяснява Фил Бати, ръководител на проекта.

По думите му вече съвсем отчетливо се появяват нови сили във висшето образование – особено в Източна Азия – където усилено се инвестира в изграждането на университети със световна класа.

“ За последната една година имаме ясни доказателства, че САЩ и Великобритания отстъпват“, предупреждава Бати представяйки тазгодишната класация по престиж на 100 университета World Reputation Rankings.

В челната десетка  на класацията за 2013 г. са 7 американски, 2 британски и 1 японски университет, показват изчисленията на българското интернет издание Дневник.

Според индекса, по който е направено подреждането, обаче първите шест са много по-напред от останалите и формират т.нар. група на супербрандовете. А ето и самата класация:

 

1    Harvard University, САЩ (рейтинг 100)

2    Massachusetts Institute of Technology, САЩ (87.6)

3    University of Cambridge, Великобритания (81.3)

4    University of Oxford, Великобритания (73.0)

5    University of California, Berkeley, САЩ (72.4)

6    Stanford University, САЩ (70.6)

7    Princeton University, САЩ (36.2)

8    University of California, Los Angeles, САЩ (35.6)

9    University of Tokyo, Япония (32.9)

10  Yale University, САЩ (32.8)

Висшите учебни заведения от САЩ доминират и във втората десетка с още 7 имена, а останалите три са от англосаксонския свят – два от Великобритания и един от английски говоряща Канада.

Британските университети са високо в класацията, но от друга страна успяват да класират само 9 в стотицата. Германия, Япония и Холандия имат по пет, Франция – четири, а Канада, Хонконг и Швеция – по три. Като цяло в списъка са попаднали висши училища от 20 държави.

 

Единственият източноевропейски ВУЗ в списъка е Московският държавен университет „Ломоносов“ под №50.

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата