КТ „Подкрепа” иска нови правила за заплатите в училищата

6 март, 2013 15:32 | Средно образование | Няма коментари

КТ „Подкрепа” иска нови правила за заплатите в училищата

„Категорично не приемаме дискриминационните и несправедливи правила за определяне на директорските заплати в учебните звена в България”, пише в съобщение от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” до медиите. В българската образователна система учителят носи огромната отговорност за успехите и неуспехите в системата, а директорът създава организация за нормален учебен процес в рамките на нормативната уредба в отрасъла.

В момента се извършва увеличение на учителските заплати и средното увеличение по информация на синдиката е около 4%. В този момент на криза и недостиг на парите за образование МОМН предлагат правила, които осигуряват увеличение на директорски заплати в системата с 224% над заплатата за старши учител от 535 лв. и фиксират дискриминационен коридор за начални заплати на директори на учебни заведения в България от 660 лева до 1190 лв.

Порочният и несправедлив механизъм определя директорските заплати само съобразно броя на учениците, но не и съобразно качеството и спецификата на директорския труд, твърдят синдикалистите. „Безпрецентно и безморалният механизъм визира сума от около 4 милиона лева за диференцирано заплащане на директори – сума, която осигурява разлика от три пъти по-големи суми за диференцирано заплащане на ръководителите в системата, съотносимо към учителите. При приемане от МОМН на тези правила синдикат „Образование“ е приготвил приложение, при което учителските длъжности да бъдат съобразени с броя на учениците и да се оформи коридор от начални учителски заплати от 500 до 1062 лв., съобразно броя на учениците”, напомнят от профсъюза.

Според „Подкрепа” правилата за директорските заплати целят да влоши социалния диалог в системата, като се неглижират основните приоритети, които очакват реформи.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата