Проф. Иван Илчев: СУ с конгрес по българистика без държавна подкрепа

8 март, 2013 14:36 | Висше образование | Няма коментари

Проф. Иван Илчев: СУ с конгрес по българистика без държавна подкрепа

По повод 125 г. от създаването на СУ „Св. Климент Охридски“ от 24 до 26 май в България ще се състои третият конгрес по българистика, заяви ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев. Първите два бяха в далечните 1981 и 1986 г. До момента са се записали за участие 530 учени от 37 държави, много мащабно събитие. „Софийският университет прави третия конгрес без никаква държавна подкрепа, с помощта на колегите от БАН,“, отбеляза ректорът.

Според него най-печалното е, че през тези 20 години ние загубихме приятелите си по света, докато Румъния, Сърбия, Македония работеха за изграждане на свои центрове.
„Второто мащабно събитие ще бъде в края на септември, когато официалното честване на 125-годишнината ще съвпадне с годишната среща на UNICA – това е организацията на най-големите европейски университети от столиците на Европейския съюз – 43 университета. Техни представители ще дойдат в София и ще обсъждаме един въпрос, който е важен не само тук –  съотношението между държавното финансиране и личното финансиране на висшето образование в Европа. Това, за което ставаше дума и у нас: трябва ли да има такси, колко да са високи те и т.н.“, заключи проф. Илчев.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата