Студенти към президента: Махнете НПСС от обществения съвет!

1 март, 2013 12:12 | Денят | Няма коментари

Студенти от Софийския университет и УНСС се противопоставиха на избора на президента Плевнелиев за студентски представител в Обществения съвет към бъдещото служебно правителство. Те изпратиха до държавния глава отворено писмо, в което изразяват категоричното си несъгласие с избирането на Ангел Георгиев (председател на „Националното представителство на студентските съвети“) за студентски представител.Публикуваме пълния текст на писмото.

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

 

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ СТУДЕНТИТЕ

АНГЕЛ КАЛИНОВ ЗЛАТКОВ И РОСЕН НИКОЛАЕВ ШАРКОВ

 

 

Уважаеми господин Плевнелиев,

Обръщаме се към Вас по повод на публикувания на Вашата официална страница в интернет списък  с поканените лица за консултации за Обществения съвет към бъдещото служебно правителство. Приветстваме инициативата Ви в консултациите да участват студентски представители. Радваме се, че най-високата българска институция се интересува от нашето мнение и проявява уважение към него. Но недоумението ни беше голямо, когато видяхме, че на едно от първите места в списъка с поканените лица стои името на председателя на „Националното представителство на студентските съвети“ – г-н Ангел Георгиев. В качеството си на български граждани и активни студенти на двата най-големи и престижни български университета, ние изразяваме категоричното си несъгласие с направения от вас избор по следните причини:

Националното представителство на студентските съвети е изкуствено създадена организация, която не се ползва с никаква популярност сред студентите. Нещо повече – голяма част от тях въобще не знаят за нейното съществуване. Същевременно тази организация разполага с огромни парични средства, които косвено се заплащат  от всички студенти в България. Вместо да използва тези средства за стимулиране на научното развитие на младите хора, НПСС организира мероприятия от рода на „Студент на годината“. В миналото издание на този конкурс специален гост беше нашумелият музикален изпълнител и творчески гений Криско, автор на вечната рима: „Нощта е късна – ще та блъсна! Недей са смя, маймуно мръсна!“.  Ние питаме, това ли е организацията, която защитава правата на студентите, този ли е моделът за развитие, който се предлага на младите хора в България?

Впрочем, за легитимността на НПСС като официален представител на студентите можем да съдим по организирания от тях протест на 24.II.2013 година. На него присъстваха не повече от 100 души, по-голямата част от които представители на организацията и на студентските съвети на няколко софийски университета. Три дни по-късно бяха организирани два протеста срещу увеличението на семестриалните такси в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в УНСС, с организацията на които НПСС нямаше нищо общо. На тях присъстваха десетки пъти повече студенти.

Но да минем към личността на вечния студент г-н Георгиев, която е напълно непозната на студентите. По време на своето пребиваване в НПСС, Ангел Георгиев не направи абсолютно нищо, за да изслуша мнението на студентите относно образованието, което получават. Като председател на организацията той е лично отговорен за безразборното пилеене на студентските средства с организиране на скъпи мероприятия като горепосоченото. Изключително трудно е да се намери информация за научните постижения на „лидера“ на студентите, а за възгледите му за развитието на висшето образование няма нито дума в сайта на организацията.

Ограниченото пространство в настоящия текст не ни позволява да опишем по-детайлно посочения проблем. Това писмо в никакъв случай не е заявка от наша страна за каквото и да било участие в настоящите политически борби в страната. Като млади и активни студенти, ние смятаме, че нашият представител трябва да бъде избран чрез сериозни обсъждания сред академичната общност в България. Само това би му осигурило авторитета и правомощията да изразява нашето мнение. Настояваме, след като се запознаете с устройството на НПСС и с поведението на организацията през годините, да преразгледате избора си. Разбираме, че ситуацията в държавата налага вземането на бързи решения и Ви предлагаме алтернатива. Смятаме за далеч по-достойни представители на студентите хората, които през последните няколко седмици заделиха от личното си време и средства в борбата срещу увеличаването на студентските такси. Тези студенти нямат пари за да рекламират профилите си във Facebook, не организират бляскави церемонии и не пият кафета с депутатите. Но през последната седмица ясно се видя, че именно те са най-достойни защитници на нашите интереси.

С уважение,

Ангел Златков, студент в Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Росен Шарков, студент в Юридически факултет  на Университета за национално и световно стопанство

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата