НБУ удостои проф. Слободан Миладич с доктор хонорис кауза

22 март, 2013 12:38 | Висше образование | Няма коментари

НБУ удостои проф. Слободан Миладич с доктор хонорис кауза

На 21 март 2013 г. доц. д-р Пламен Бочков, ректор на Нов български университет,   удостои проф. Слободан Милачич със званието „почетен доктор на НБУ“. Проф. Милачич е завършил средното си образование в Белград през 1956 г. Емигрира във Франция,където  следва право и политически науки в Университета в Бордо. Защитава докторска степен през 1962 г. След продължителна и много активна преподавателска работа в Университета в Бордо, проф. Милачич е избран за Почетен професор през 2008 г.

Той е награждаван с най-високите държавни и академични отличия на Френската република. През 1988 г. е Commandateur на Ордена на Академичните палми; през 1985 г. е Кавалер на Националния орден за заслуги на Франция; от 2009 г. е Кавалер на Почетния легион. Проф. Милачич е избран през 1995 г. за Doctor Honoris Causa на Университета в Атина.

Автор е на шест монографии, множество научни публикации и академични курсове. Основател е и първи директор на Центъра за изучаване и изследване на Балканите (C.E.R.E.B. 1995 г.); Координатор на Изследователския екип за сравнителни по конституционно право, администрация и политика (G.R.E.C.C.A.P.); Директор на Международния изследователски институт на Люксембург (1991 г.); експерт на Съвета на Европа; професор в Международната Академия по конституционно право в Тунис; член на Научния съвет на Международната академия по конституцинно право; член на редколегиите на различни международни научни издания в Сърбия, Литва, Тунис, както и член на Научното жури на Докторантската награда на Фондация Varenne.

Проф. Милачич има принос към развитието на франкофонските програми в Департамент Политически науки и активно академично присъствие в НБУ. Участвал е в международни конференции и семинари, организирани от Департамент Политически науки на НБУ след 2003 г. Проф. Милачич е основен инициатор при сключването на ERASMUS споразумение с Университета в Бордо, което продължава да бъде едно от най-активно развиващите се програми от този род.

Като член на редколегията на Списанието, посветено на правни и политически изследвания в Югоизточна Европа, проф. Милачич има определяща роля при представянето на проблематиката на българските политически процеси, представени от изследователи на Нов български университет. Текстове на проф. Милачич са публикувани в сборници на Департамент Политически науки на български и френски език.

Книгата на проф. Слободан Милачич „От ерата на идеологията към ерата на политиката“ излезе на български език през март 2013 г., Издателство на Нов български университет. Книгата е част от поредицата „Колекция Европа – разбирана и правена“, и се издава с подкрепата на Френския Институт в България и на фонд „Издателска дейност“ на Нов български университет.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата