Google почита африканската певица Мириам Макеба

4 март, 2013 08:34 | Технологии | Няма коментари

Google почита африканската певица Мириам Макеба

Интернет търсачката Google отбелязва днес със семпла промяна в логото си в цветовете на Африка 81-вата годишнина от рождението на покойната южноафриканска певица и актриса Мириам Макеба. Известна с прозвището Мама Африка и усилията си в борбата срещу Апартейда през 2001 г. тя е отличена от ООН за изключителния си принос към мира и международното разбирателство, а през 2004 г. е поставена на 38 място в класацията Стоте най-велики южноафриканци.

 Коя е Макеба

Мириам Макеба е родена в Йоханесбург през 1932 г. Професионалната й кариера започва през 50-те години, когато става член на южноафриканският джазов бенд Manhattan Brothers, след което сформира и своя собствена, изцяло женска група The Skylarks, чиято музика обединява джаз и традиционни южноафрикански мелодии.

Големият й пробив идва през 1959 г. с участието в документалния филм на американския независим филмммейкър Лайънъл Рогосин Come Back, Africa, представен премиерно на филмовия фестивал във Венеция и отличен от същия с престижната Награда на критиката.

Когато италианското правителство я кани за премиерата на филма на фестивала, тя решава да не се завръща вкъщи. Скоро след това южноафриканският ? паспорт е отнет, а разпространението на записите й е забранено.

 Отвъд океана

Макеба посещава Лондон, където среща Хари Белафонте, с чиято помощ заминава за САЩ и бързо придобива известност. Там тя записва едни от най големите си хитове, сред които Pata Pata, The Click Song и Malaika. През 1966 г. Макеба получава Grammy за Най-добър фолк запис заедно с Хенри Белафонте за албума им An Evening with Belafonte/Makeba/

Бракът ? с тринидатския защитник на граждански права и лидер на „Черните пантери“ Стоукли Карлмайкъл през 1968 г. предизвиква полемики в Съединените щати и записите и турнетата и са отменени. Двамата заминават за Гвинея, където се сближават с президентът Ахмед Секу Туре и съпругата му, но само пет години по-късно се разделят. След смъртта на единствената й дъщеря Бонги Макеба през 1985 тя се мести в Брюксел.

През 1987 г. Макеба се присъединява към Пол Саймън за световното турне Graceland, два концерта от което са заснети и издадени под името Graceland: The African Concert. Година по-късно тя взима участие в трибют концерта по повод 70-тата годишнина на Нелсън Мандела и издава автобиографичната книга Makeba: My Story.

Завръщането 

През 1990 Мандела я убеждава да се завърне в Южна Африка. В края на 1991 тя се появява в епизод на The Cosby Show, озаглавен Olivia Comes Out of the Closet, преди да изпълни главната роля във филма Sarafina! за младежките бунтовете в Совета. През 2002 година взима участие и в документалния филм Amandla!: A Revolution in Four-Part Harmony.

През 2005 г. Макеба започва прощално околосветско турне, включващо концерти във всички страни, които е посетила по време на кариерата си. Умира от инфаркт на 9 ноември 2008 г. след концерт в Рим, Италия.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата