Трябва ли ни закон, който да защити българския учител?

24 април, 2013 11:56 | Мнения | Няма коментари

Трябва ли ни закон, който да защити българския учител?

Силвия Стефанова

Закон за защита достойнството на българския учител да приеме още в първите дни на своята работа следващото НС. Това е моето предложение. Става въпрос за няколко прости алинеи, които да дадат на това измъчено съсловие статута, който му се полага. Другият вариант е да продължим да се замеряме с констатации и статистики, от които няма никакъв полза.

Ако законът, който предлагам бъде приет,  възрастните учители ще се пенсионират при много по-добри условия, а кризата с липсата на млади кадри –  ще се реши от самосебе си.

Нещата, както винаги, опират до пари. Но парите в разумните общества, освен средство за размяна, са и механизъм за остойностяване. Идеята ми е да направим именно това.

Ето как.

Закон за защита достойнството на учителя.

Член 1:

Заплатите на учителите се равняват минимум на 2/3 от месечното възнаграждение на народните представители и се актуализират ежегодно съобразно инфлацията и  съответния трудов стаж.

Член 2:

Всеки учител има правото на преференциален потребителски кредит или на кредит за закупуване на жилище и образование на децата си, с лихвен процент не по-голяма от 3 на сто.

Член 3:

Всеки учител има правото на бонове за храна в големите хранителни вериги в размер на 80 лева месечно.

Член 4:

Всеки учител се вози безплатно в градския транспорт и задължително в първа класа на ЖП и авио-транспорта, където ползва 50% намаление.

Член 4:

Всеки учител е длъжен да се появява на публични места, както и на работното си място, със строг костюм и вратовръзка, ако е мъж и с костюм и класическа прическа, ако е жена.

Член 5:

При посещения на театър, опера, оперета или балет, всеки учител ползва намаление от 50% и задължително местата на първи балкон.

Член 6:

Всеки учител има правото на 60% намаление целогодишно при закупуването на книги, свързани със специалността му и с неговата педагогическа квалификация. Закупуването им се осъществява срещу 12 ваучера, които му се предоставят заедно със заплатата по 4 наведнъж на всеки три месеца.

Член 7:

Криминализират се с изричен член в НК обидата, словесното, психическо или физическо посегателство, както и нецензурният език или клеветата по адрес на български учител. Като се предвижда наказание от 5 хил. лева или 5 години безвъзмезден обществено- полезен труд.

За да се приеме този закон се актуализира Бюджетът за 2013 година. А министерството на образованието и министерството

на културата се сливат в министерство на просвещението. Съставът им се редуцира, като съкратените кадри се разпределят на работа в училищата.

 

 

 

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата