В БАН представиха изложбата „Съкровище на Словото“

12 април, 2013 14:11 | Денят, Изкуство | Няма коментари

В БАН представиха изложбата „Съкровище на Словото“

Официално представяне на изложбата „Съкровище на Словото”, посветена на 1150-годишнината от създаването на славянската писменост и от Великоморавската мисия на Св. Св. Константин-Кирил и Методий, се състоя на 11 април 2013 г., в  Българската академия на науките.

Изложбата беше открита от акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, проф. Кирил Топалов – секретар по духовност, култура и национална идентичност на президента на Република България (двамата са на снимката). Пръв към присъстващите се обърна отец Ангел от Светия синод  на БПЦ: „Събрали сме се тук именно заради Словото – да прославим, да се наситим с оная обредност, която е останала за нас от двамата братя, които ни дадоха възможност да бъдем съпричастни на славянските народи. Толкова радостно е, че именно в тези дни можем да се съберем, да дадем преклонение и да обогатим себе си, като познание с всичко онова, което са сторили тук в прослава на Великоморавската мисия, която ние честваме вече 1150 години. Нося благословията на Негово Светейшество Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх.”

„Днес отбелязваме 1150-годишнината от създаването на славянската писменост и от Великоморавската мисия Св. Св. Кирил и Методий”, започна  словото си   председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той подчерта, че „България запазва, развива и обезсмъртява делото на Кирил и Методий. И нещо много повече – България не само има решаваща роля за съдбата на делото им, но го разпространява далеч зад пределите на държавата”.

В изказването си акад. Воденичаров подчерта, че „благодарение на България Кирило-Методиевото наследство се превръща в третата класическа култура в Европа. Общоевропейското значение на Кирило-Методиевото дело е една от най-значителните характеристики на българската държава, защото съхранявайки и предавайки на други народи наследството на славянските първоучители, тя получава признанието на целия цивилизован свят”.

Проф. Кирил Топалов представи от името на Инициативния комитет акценти от програмата на честванията, посветени на 1150-годишнината от създаването на славянската писменост и от Великоморавската мисия на Св. Св. Константин-Кирил и Методий. Програмата ще продължи на 23 май с традиционното честване в големия салон на БАН, съобщи той. „Имаме пълното основание да разгърнем една мащабна активност като почит към делото на славянските първоучители”, заяви проф. Топалов.

Министърът на образованието, младежта и науката чл.-кор. Николай Милошев изпрати приветствие до Ръководството на БАН, във връзка с официалното представяне на експозицията. В приветствието си министър Милошев отбелязва: „Днешният ден се превръща в своеобразен празник на духовността, на традициите, ценностите и личностите, които трябва да пазим и без които не можем да си представим днешния облик на България”.

Авторът на изложбата проф. Анисава Милтенова заяви, че един замисъл може да се осъществи само с помощта на хора, които са съмишленици. Пред гостите на откриването тя представи работата и участието на екипа от учени, като многократно им благодари.

Изложбата беше представена през февруари 2013 г. в Европейския парламент в Брюксел. През тази година предстои да бъде експонирана в редица други държави, както и на много места в България.

Експозицията е изложена в БАН до 16 април.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата