Гръцките учители готвят бойкот на кандидатстудентските изпити

9 май, 2013 12:44 | Висше образование, Денят | Няма коментари

Гръцките учители готвят бойкот на кандидатстудентските изпити

Гръцките учители са готови за стачка по време на кандидатстудентските изпити. Премиерът Андонис Самарас обаче показа, че няма да се поддаде на натиска на учителите и е готов да обяви гражданска мобилизация на преподавателите по време на изпитите.

Няма да позволим учителите да поставят на риск бъдещето на младежите, заяви министърът на образованието Арванитопулос. Той се срещна със Синдиката на учителите, които обявиха стачка по време на кандидатстуденските изпити. Преподавателите се опитват с крайни действия да принудят правителството да отмени наредбата за увеличаване на работното време.

Кандидатстудентските изпити в Гърция започват на 17 май и всички очакват с напрежение резултата от днешната поредна среща на учителите и министъра на образованието. Съгласно закона за неподчинение се налага парична глоба, уволнение и присъда до три години затвор.

В същото време безработицата в Гърция се покачи до 27% от работната ръка през февруари, след като се задържа на 26,7 през предходния месец, съобщи националната статистическа служба в Атина.

Броят на гърците, търсещи активно работа, скочи до 1 320 189 души, а този на заетите замръзна на 3 568 186. През февруари 2012 безработицата в страната бе значително по-ниска – 21,9%, обяви агенцията в комюнике. Най-висока безработица е била отчетена във възрастовата група от 15 до 24 години – 64,2 на сто. Работа търсят предимно жените – 31% от тях са незаети спрямо 24,1 при мъжете. Затъналата в дългове балканска страна се намира в рецесия от 2008. Оттогава безработицата в нея не спира да расте.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата