Индия възкресява древен университет

30 май, 2013 07:38 | Висше образование, Любопитно | Няма коментари

Индия възкресява древен университет

Група индийски учени и държавници, начело с икономиста носител на Нобелова награда Амартя Сен, планира възстановяването на древния университет „Наланда” в Северна Индия.

В тази учебна институция са били провеждани занятия столетия наред, до далечната 1193 г., разказва в свой материал Би Би Си. Тя е стотици години по-стара от университета на Оксфорд, от „Кеймбридж” и университета на Болоня, който е най-старият в Европа. Била е посещавана от около 10 000 студенти, предимно будистки монаси.

Столетия наред „Наланда” е привличала умове от цяла Азия, преди да бъде унищожена от нашествениците, нахлули в древните земи на днешния щат Бихар, където е разположена. Сега набира скорост идеята будистката институция да бъде възстановена с цел да стане международен образователен център.

Планира се новият университет „Наланда” да бъде фокусиран върху хуманитарните науки, икономиката, мениджмънта, азиатската интеграция, устойчивото развитие и ориенталските езици.

Плановете за възкресяването му датират още от 2006 г., когато Индия, Китай, Сингапур, Япония и Тайланд ги обявиха. Подкрепиха ги югоизточни азиатски държави, Австралия, Нова Зеландия, Русия и САЩ.

Новият университет ще бъде построен в Раджгир, разположен на 10 км древната крепост, където преди столетия са се образовали будистките монаси. Първите две учебни сгради на университета ще започнат да приемат студенти по история и екология от следващата година. Те ще работят в сътрудничество с училището по лесовъдство на „Йейл”, факултета по история на университета „Чулалонгкорн” в Банкок, унивеситетите на Сеул в Южна Корея и на Пекин в Китай.

„Наланда” ще бъде „азиатски като вдъхновение и азиатски по мотивация”, но по отношение на преподаването ще предлага познания от Африка и Латинска Америка.

Въпреки атрактивността на идеята, не липсват и опоненти. Критици в Индия подчертават, че училището ще се намира в един от най-бедните и неразвити райони на Индия, което би могло да възпре хиляди потенциални студенти да заживеят там.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата