Милиони за партии – като за Бай Паскал надценката

14 май, 2013 16:06 | Мнения | Няма коментари

Милиони за партии – като за Бай Паскал надценката

Евелина Гечева

Имало навремето в Горна Оряховица един Бай Паскал. Бил колоритна фигура, работел като сервитьор в ресторанта в Градската градина.

Веднъж в града се провела някаква църковна конференция. Духовниците решили да направят другарската си вечеря при Бай Паскал. Сервирал, каквото сервирал, дошло време за сметката.

Взел Бай Паскал тефтера и засмятал. Трийсе попа – трийсе ракии. И за бай Паскал една – четирсе. Трийсе попа – трийсе салати. И за бай Паскал една – четирсе. И така цялото меню. Сметката му била платена без забележки.

Днес Бай Паскал би бил горд със своите политически наследници. Смятаха, каквото смятаха, и всеки получи своето. На първо място това е заветната субсидия. Държавата за друго може и да няма пари – за образование, наука, деца и онкоболни, но за партии има милиони. 32 милиона лева можем да отпишем още отсега за общо десетте партии, взели над 1%. ГЕРБ ще получи 13,1 млн., БСП – 11,5 млн., ДПС – 4,4 млн., Атака – 3,1 млн. лева.

Дотук – добре. Тези поне ще са заети с управлението на държавата и от тях се очаква да измислят как да излезем от кризата. Ами останалите?

Още шест партии увисват на държавната хранилка, само защото са взели над 1%: НФСБ – 1,6 млн. лева, Движение България на гражданите – 1,39 млн. лева, ВМРО – 815 хил. лева, РЗС – 731 хил. лева, ЛИДЕР – 755 хил. лева и партията на Светльо Витков „Глас народен” – 578 хил. лева.

Откъдето и да го погледне човек, това е единственият смисъл на тяхното участие. Тръбейки колко много са загрижени за народа, те докопаха сериозни суми, надхвърлящи значително направените от тях разходи по предизборната кампания. Още повече, че тези суми ще се получават всяка година до следващите парламентарни избори. Дотогава всеки спечелен от тях глас ще им носи годишно по 12 лева. Звучи като сметнато от Бай Паскал, но не е. Записано е в параграф 13 на тазгодишния Закон за държавния бюджет.

Не може тези шест партии да не са знаели, че нямат шансове за парламента. Знаели са и още как. Точно както Бай Паскал е знаел, че поповете ще се понапият и хич няма да му гледат сметката.

Ако наистина са загрижени за народа си, нека да се откажат от субсидиите. Или да ги дарят – но така, че обществото да усети.

Ако пък искат наистина да им повярваме и на следващите избори да гласуват повече хора, а не само 40%, да премахнат тези срамни субсидии. С 32 милиона лева годишно могат доста неща да се направят. И всичките са по-смислени от подхранването на една доказано неработеща и отхвърлена вече от избирателите партокрация.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата