След изпита по БЕЛ: децата четат все по-малко

31 май, 2013 19:52 | Кандидатстване, Матура, Средно образование | Няма коментари

След изпита по БЕЛ: децата четат все по-малко

Учениците четат все по-малко. До такъв извод стигнали проверяващите на изпита по БЕЛ в 7. клас, предаде БНТ. Децата не са се справили добре с редактирането в 22-ра задача от теста. Доста от тях оставили непоправени думите „купито“ и „магла“.

Колкото до преразказа според експертите тази година разказът „Акулата“ на Лев Толстой е бил по-лесен за децата, отколкото миналогодишния „Бабата, която хранеше котките“. „Акулата“ бил по-кратък и с по-ясен сюжет, но сега пък децата се затруднили да го преразкажат от името на артилериста, който в същото време е и баща на едно от децата в разказа.

„Имахме някои затрудения от георграфски характер, знаете, че корабът е спуснал котва до Африканския бряг и там имахме няколко варианта на грешки, срещнахме Австралийския бряг или че корабът е пуснал котва до един Африкански бряг“ – коментира пред националната телевизия Станислав Георгиев, председател на Комисията по проверка към РИО-София.

Някои от децата дори не познавали думата „матроси“ и за това я изписвали като „матрьоси“ или „маори“. Дължи се на това, че учениците четат все по-малко, смятат експертите. По същата причина им било трудно да си представят и как се стреля с оръдие.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата