Google си спомня за Сол Бас

8 май, 2013 07:40 | Денят | Няма коментари

Google си спомня за Сол Бас

Интернет търсачката Google посвещава днес началната си страница на  американския графичен дизайнер Сол Бас. Това е във връзка с навършването на навършването на 93 години от раждането му. През дългата си кариера Бас е работил с някои от най-влиятелните и емблематични филмови режисьори в киното като Стенли Кубрик, Мартин Скорсезе, Алфред Хичкок, Ото Премингер и др. С неговото име се свързват и някои от най-известните корпоративни лога в Северна Америка, като това на АТ&T и United Airlines.

Роден е в Бронкс, Ню Йорк в семейство на източноевропейски еврейски емигранти, а кариерата му в Холивуд започва през 40-те години на миналия век. Първоначално той работи с режисьора Ото Премингер в създаването на реклами и постери на неговите филмови продукции. Основната цел на Бас е да създаде прост визуален израз, който по най-добър начин акцентира върху същността на дадена история.

В последните години на своята кариера Бас работи с Мартин Скорсезе в някои от легендарните му филми като Goodfellas, Cape Fear, The Age of Innocence и Casino. Именно при заснемането на тези заглавия Бас постепенно изоставя традиционните оптични техники в създаването на кадрите, които го правят известен, за да започне да използва все повече компютърни ефекти.

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата