Български ученик сред регионалните финалисти на Научния панаир на Google 2013

13 юни, 2013 07:17 | Денят | Няма коментари

Български ученик сред регионалните финалисти на Научния панаир на Google 2013

Google обяви 90-те финалисти в Научния панаир Google 2013, както и 15-те финалисти за наградата Science in Action Award. Тази година различните проекти бяха още по-интернационални и разнообразни в сравнение с миналата година. Участваха хиляди подадени заявки от над 120 страни по света.

15-годишният българин Христо Стайков е един от регионалните финалисти. В момента той е ученик в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ в град Варна. Христо печели с проекта си „Динамична мрежа за оценка на пътя“ – „Dynamic road conditioning network“, който е съставен от две части: приложения за уеб визуализация и устройство за събиране на данни.

Проектът цели да покаже състоянието на пътя, да помогне на шофьорите в избора на най-безопасен маршрут и да асистира в приоритизирането на пътищата, които се нуждаят от ремонт.

Като един от регионалните победители в категорията на 15-16-годишните Стайков може да вземе една от наградите за финалистите, които включват стипендия от Google в размер на 25 000 долара, уникално изживяване с другите партньори в събитието като компаниите LEGO, CERN и GOOGLE, индивидуална награда от LEGO (уникална LEGO цветна мозайка, която е предвидена за всеки победител в даден отбор), една специална кутия LEGO, която е създадена ексклузивно за събитието, или дигитален достъп за училището на дадения участник до архивите на изданието Scientific American.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата