Висшето образование във Франция

23 юни, 2013 18:54 | Висше образование | Няма коментари

Висшето образование във Франция

Системата за висше образование във Франция е необичайна и сложна в сравнение с останалия свят. Висшето образование е представено от три основни вида институции: лицеи, университети и т. нар. Grandes ?coles. Студентите избират в кое да постъпят според индивидуалните си възможности и предпочитания.
Лицеите са част от висшето образование, като те всъщност не предоставят такова, но са място за подготовка на учениците за постъпване във висше учебно заведение. Те могат да бъдат определени като един вид преходна институция.
В почти всички държави в света на върха на образователната система стоят институциите, предоставящи най-добрите центрове за върхови постижения, които са университетите. Това обаче не е така във Франция.
Във Франция има близо сто университети, повечето от които са в състояние да запазят позициите си по отношение на преподаването и изследователската дейност относно университетите в други части на Европа, но на върха на образователната система в страната стоят т. нар. Grandes Ecoles. Това са относително малки и високо селективни образователни институции, които осигуряват висшето образование на голяма част от бъдещия елит на нацията – висши държавни служители, лидери на индустрията, военни, политици, инженери, физици и др. Френската система за висше образование може да бъде определена като елитарна. Тя предвижда равенство между половете и еднакви възможности за всички, като постиженията са според личните способности и умения.
Grandes Ecoles са много организирани финансово. Имат малки учебни групи и квалифицирани преподаватели. В лицеите има класове за подготовка на учениците за техните конкурентни изпити за влизане.
Независимо от това, че имат ограничения по отношение на финансирането, френските университети също предлагат отлично образование на световно ниво и привличат много местни и чуждестранни студенти.
Френските университети са отворени за всички които успешно са завършили средното си образование. За да стане някой студент в даден университет, трябва да издържи кандидатстудентски изпити според специалността и висшето учебно заведение, към което се е насочил. Въпреки това някои видове специалността са по-лесно достъпни за желаещи и изискванията са малко по-малки. Това са обикновено такива, за които кандидатите обичайно са малко или се изискват специални заложби, които не са притежавани от голям брой хора.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата