Магистранти на ВСУ – на стаж в Турция

23 юни, 2013 06:52 | Висше образование, Денят | Няма коментари

Магистранти на ВСУ – на стаж в Турция

40 студенти от магистърските програми „Лидерство в глобална среда“ и „Финансов и банков мениджмънт и маркетинг“ на ВСУ проведоха стаж в република Турция в средата на месец юни. В рамките на стажа магистрантите посетиха централата на управляващата в Турция партия, каймакамството на община Бозджаада, завода за вино „Талай“, ветрогенераторния парк „Бозджаада“, чифлик хотел „Чапраз“ и Турската асоциация на екскурзоводите.

Участниците в стажанската програма се запознаха с перспективите пред икономическото развитие на Турция до 2023 година и причините за обособяването й като икономически лидер на Балканския полуостров.

Българските студенти проучваха на терен политиката на Турция в областта на образованието. Турските студенти днес ползват 1 250 000 стипендии, стана ясно от изнесените данни от проучване. Правителството дотира общежитията, столовете и обучението в университетите. 47 милиарда турски лири е бюджетът за наука през 2013 година. За сравнение преди 10 години той е бил едва 7,5 милиарда турски лири. Само за 10 години броят на университетите нараства от 80 на 150, като политиката на държавата е насочена към отварянето на университети във всички големи турски градове. Наред със спецификите на турската образователна система студентите се убедиха, че Варненският свободен университет е висше училище, чийто дипломи са разпознаваеми в Турция и са на особена почит в Одрин, поради близостта на града до българската граница.

Студентите изследваха и стратегическите турски летни дестинации, проведоха над 1200 анкети сред туристи и над 400 анкети сред представители на туристическия бизнес. Хотели от община Бозджаада изразиха желанието си да използват изследванията и анализите на студентите на ВСУ.

В резултат на проведения стаж каймакамина на община Базджаада възложи конкретни магистърски теми на студентите, свързани с туризма и изрази желание тезите да му бъдат предоставени с оглед прилагане на постигнатите резултати. Усилията за съвместно сътрудничество с каймакамина и работа по стратегическите туристически проекти на общината продължават и след края на посещението на студентите, а община Базджаада се утвърждава като стратегически партньор на магистърската програма.

В срещи със заместник декана на Факултета по туризъм на Университета в Чанаккале – доц. д-р Окан Мерджан, ръководителят на групата доц. д-р Миглена Темелкова обсъди възможността Варненският свободен университет и Университета в Чанаккале да разменят студенти и преподаватели по програма Еразъм, да работят по съвместни проекти и да направят съвместна магистърска програма, която да предоставя на студентите две дипломи (българска и турска).

Стажовете в Република Турция и други страни са сред конкурентните предимства на Варненския свободен университет и един от успешните инструменти за изграждане на висококвалифицирани професионалисти с реален практически опит.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата