Министърът на културата ще спасява европарите за Перперикон

24 юни, 2013 07:19 | Денят, Финансиране | Няма коментари

Министърът на културата ще спасява европарите за Перперикон

Министърът на културата Петър Стоянович обеща да работи за спасяването на  4 милиона лева европейски пари по проекта „Перперикон – дом на богове и хора“ за консервация и реставрация на обекта. Това стана след като Стоянович и екипът му разгледаха скалния град, съпроводени от археолога проф. Николай Овчаров.

Припомняме, че опасността от загубата на средствата стана реална, след като една от фирмите, кандидатствала за изпълнител, но некласирала се, е подала жалба пред Комисията за защита на конкуренцията. Докато КЗК се произнесе по казуса, е възможно да бъдат изпуснати сроковете, посочени в проекта. Ако до края на юни не бъде оттеглена жалбата, няма да могат да бъдат сключени договори между община Кърджали, спечелила проекта, и фирмата, и парите ще бъдат изгубени, алармира ръководителят на археологическия обект проф. Николай Овчаров.

„На фона на тази наша финансова криза, на фона на трудно намираните със сложна процедура европейски средства, пропадането на проект като този, аз бих казал, че е национално безотговорно“, коментира Петър Стоянович. По думите му в случая с Перперикон трябва да има и в някаква степен най-малкото опит за държавническо решение, тъй като Перперикон е един, а интересите са много. „Двете страни ще бъдат помолени да премахнат тази пречка, доколкото е възможно. И двете страни трябва да намерят начин да работят заедно повече за националния интерес, отколкото за личния“, коментира още министърът на културата Петър Стоянович.

Той и екипа му са на двудневна обиколка в Кърджалийско. Снощи Стоянович откри 13-то издание на артфестивала „Перперикон“. Той посети и Историческия музей в Кърджали, където са изложени експонати, разкрити по време на разкопките в скалния град. След Перперикон, обиколката на културния министър продължи с посещение на Елмалъ баба теке край момчилградското село Биволяне и гроба на Орфей до село Татул.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата