Телемедицината навлиза в 5 университета

17 юни, 2013 13:09 | Денят, Технологии | Няма коментари

Телемедицината навлиза в 5 университета

Петте университетски центъра за генетични изследвания у нас могат да въведат широко прилаганата в повечето европейски държави и САЩ телемедицина, като консултират пациенти онлайн.  „Центровете ни са вързани на един сървър, в България интернетът е един от най-бързите в света. Въвеждането на телегенетични консултации ще спести доста време, нерви и средства на хората от малките градове. Дистанционно могат да се отсеят около 80% от проблемите, свързани с риск от генетични болести“, обясни проф. Иво Кременски (на снимката), национален консултант по медицинска генетика. Той бе гост на XII национална среща на медиите с учени в здравеопазването на тема „Гени, мозък, интелект, поведение“.

Идеята за телеконсултации може да се реализира чрез Национална програма за редките и генетичните болести.

България спешно трябва да приеме такава програма, както и европейските стандарти за медицинска генетика, защото до обсъждането на бюджета за 2014 г. остават 2-3 месеца, настоя проф. Кременски. Според него само за генетични изследвания на новородени, бременни и чакащи инвитро на държавата са нужни поне 2,4 млн. лв., колкото са били залагани през последните години.

Медицинската генетика у нас се развива от 30 г. Само през последната година и половина наши екипи са открили три нови гена, водещи до наследствени заболявания. Проектите обаче не са получили финансиране от Националния фонд за научни изследвания.
„В България правенето на наука все още е нещо като хоби“, коментира проф. Ивайло Търнев от Александровска болница.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата