Започна проектът „Перперикон – дом на богове и хора”

31 юли, 2013 06:46 | Денят, Наука | Няма коментари

Започна проектът „Перперикон – дом на богове и хора”

Започна работата по проекта „Перперикон – дом на богове и хора” на стойност близо 3,8 милиона лева. Той  ще се състои в опазване и укрепване на археологически комплекс „Перперикон“, рехабилитация и укрепване на посетителска пешеходна мрежа  в района на Акропола, на Свещения дворец и Скален проход към Свещения дворец, изработване на маркетингова стратегия на „Перперикон“ и създаване на виртуална музейна експозиция.

„Всеки вложен лев на Перперикон е равностоен не на 100, а вече на 1000 златни лева. Перперикон е обект номер едно за България, остава само да го съхраним за поколенията и цяла България ще има полза от него“, заяви главният проектант на проекта Минчо Ненчев. Ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров припомни, че Перперикон е сред първите петдесет световни култови обекта в класацията на Филип Каргон и че възхищение от комплекса, сравнявайки го с Мачу Пикчу, е изразил неотдавна и един от най -големите гръцки археолози проф. Николаос Стамболидис.

Според кмета на Кърджали Хасан Азис, ако досега Перперикон се посещава от 100-120 хиляди туристи годишно, то след приключването на проекта те ще се увеличат многократно, повече от всеки един друг обект в България. „Убеден съм, че Перперикон ще стане единица мярка за опазване и представяне на археологическите културни ценности, не само в региона и страната, но и по света“, подчерта кметът. По думите му докато вървят дейностите по проекта, Перперикон няма да бъде затворен за туристи, така че всеки да може да стане част от историята на скалния град на траките.

В края церемонията по първата копка професор Овчаров представи нови, 5-метрови разкрития на крепостна стена в северозападната част на комплекса. „Това е зид от римската епоха, запазен от втората половина на 3-ти век. Тя е пазела Перперикон от нашествията на варвари и готи, които са опустошавали тези райони. С построяването на крепостната стена се е защитавало и светилището на Дионис. Тя е свидетелство за последния голям период от езическите времена на Перперикон“, разказа проф. Овчаров.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата