На „Узана Поляна фест“ в Габрово танцуват дервиши

13 юли, 2013 08:36 | Денят, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

На „Узана Поляна фест“ в Габрово танцуват дервиши

На Голямата сцена на „Узана Поляна Фест“ от 10 часа  ще бъдат показани уникалните танци на дервишите. Смята, че танцът води до едно екстатично, подобно на транс състояние на всемирна любов, което се предизвика чрез практиката на въртене, по начина, по който всички неща във вселената се въртят. Това е вид медитация. Танцуващите дервиши се въртят около оста си продължително време, като така отхвърлят своите земни връзки и постигат единение с Бог. Дервишите са членове на суфистка религиозна група. Става въпрос за философско течение в исляма, което е близко до схващанията на будистите. След като Мустафа Кемал Ататюрк обявява края на Османската империя през 1924 г., дервишите са забранени като пречка за модернизацията на Турция. След прекъсване от 25 г. група дервиши убеждават местните власти в Коня да им позволи отново да изпълняват „Въртенето“ като културно представление. То продължава ежегодно до наши дни.  Изследователи считат, че корените трябва да се търсят в древния Египет.

От 11:00 ч. групата за автентичен фолклор „Златно руно“ ще представи своето изкуство на Голямата сцена. Проявите на нея продължават в 18:00 ч., когато е награждаването на спечелилите викторината „За Бесапарските ридове“.

От 18:30 ч. е ревюто „Еко мода – дрехи от отпадъци и още нещо“. По-късно участниците във фестивала ще могат да чуят изпълненията на група „Остава“ и Echoo Balcan Samba.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата