НС увеличи с година срока за събиране на такси от държавните ВУЗ

5 юли, 2013 11:39 | Висше образование, Денят, Финансиране | Няма коментари

НС увеличи с година срока за събиране на такси от държавните ВУЗ

Държавните ВУЗ ще могат да провеждат обучение срещу заплащане при определени условия и ред още една учебна година. Това стана възможно с приетите на първо и второ четене на промени в Закона за висшето образование. Припомняме, че платеното обучение за бакалаври беше разрешено временно чрез закона през 2010 г. като антикризисна мярка за университетите.

Вносители на промените са Христо Монов и Петър Кънев от левицата. Монов отказа да гласува, защото е преподавател в Софийския университет. Дебати по законопроекта нямаше и той мина с гласовете на ДПС, БСП и „Атака“.

Мотивите в законопроекта сочат, че в държавния бюджет за 2013 г. не са предвидени достатъчно средства, които да осигурят нормалното функциониране на държавните висши училища.

Удължаването на възможността за провеждане на платено висше образование по своята същност е мярка, насочена срещу недостатъчното финансиране на системата на висшето образование, обясни Христо Монов.

След като няма възможност да се осигури необходимият финансов ресурс, платеното обучение е възможност за държавните висши училища да получат допълнителни финансови средства от осъществяваната от тях основна дейност – провеждане на обучение и придобиване на образование, се посочва в мотивите.

Обучението срещу заплащане ще се извършва при условия, определени в правилника за дейността на висшето училище и с договор между студентите и висшето училище.

Броят на обучаваните срещу заплащане студенти трябва да бъде извън определения от Министерския съвет държавен план прием за учебната 2013/2014 година и да бъде в рамките на определения капацитет на висшето училище, но не повече от 5 на сто от него.

За прилагането на предложените промени не са необходими допълнителни финансови средства.

В

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата