Обсъжда се младите шофьори да не карат нощем

29 юли, 2013 06:34 | Денят, Здраве, Свободно време | 2 коментара

Обсъжда се младите шофьори да не карат нощем

В законодателството е нужно ограничение водачи със стаж до две години да не сядат зад волана от 22:00 до 6:00 ч.  Предложението е на Койчо Русев, член на УС на АЕБТРИ и председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара. По думите му, статистиката показва, че произшествията с младите водачи стават много често в тъмните часове на денонощието.

„Хора, които са били в дискотеки, които са употребили алкохол, а в някои случаи може би и други упойващи вещества, в тези часове не трябва да управляват автомобили. Така както в Закона за автомобилните превози беше записано, че през тъмната част на денонощието няма да се превозват деца и ученици, нищо не пречи в нормативната уредба да бъде записано, че водачи със стаж до две години не могат да управляват превозните средства в тези часове на денонощието. Това е елементарно условие“, посочи Русев.
„Грижата на обществото за опазването на младите шофьори трябва да се случи чрез повишаване на квалификацията. Почти няма професия, в която след като получи диплома, човек да го направят директор на нещо  А на водача, който току-що е получил книжката, учил се е да шофира със скорости до 50 км/ч., изведнъж от деня, в който си взема книжката, има право да се движи със 130-140 км/ч.“, коментира Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението. Според него, както полагаме грижи за децата да получат образование, да отидат в по-хубаво училище и да получават по-добри оценки, така трябва да се грижим те да познават много добре правилата за движение.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

  1. fuck you police коментира на 29 юли, 2013 г., 10:35 ч.

    o6te malko da karame i s roditel prez denq 6a va eba maikata pederasi posmeite da go pusnete toq zakon :@@@

  2. Veronica коментира на 30 юли, 2013 г., 00:37 ч.

    И каква е гаранцията, че с дневен стаж 2 години и 2 дена няма да се случи инцидент? Изключително малоумна идея!