По-нисък шанс за висше, ако сте родени през лятото

29 юли, 2013 11:59 | Висше образование, Любопитно | Няма коментари

По-нисък шанс за висше, ако сте родени през лятото

Ако сте родени през летните месеци, по-малък е шансът да попаднете в елитни университети като Кеймбридж (на снимката) и Оксфорд. Това твърди изследване, цитирано от BBС. За сравнение – родените през октомври британци имат с 30 на сто по-висок шанс да следват в подобни престижни университети, отколкото тeзи, които са родени през юли, предаде „Дейли Мейл“.
Оказва се, че летните бебета са и с повишен статистически шанс да прекратят обучението си на 16-годишна възраст.
От двата елитни университета отрекоха да вземат под внимание рождената дата на кандидат-студентите. „За да се направи сериозен анализ на влиянието на месеца от годината върху живота на човек, трябва да бъдат направени много по-сериозни проучвания, които да се развиват в продължение на години“, заяви говорител на университета в Кеймбридж, който не смята за добра идея студентите да бъдат разделяни по дата на раждане.
Но от проучването, получено от Би Би Си от Института за фискални изследвания, стана видно, че родените през есента британци са с 25 на сто по-голям шанс да вземат диплома от университета в Оксфорд.

Предишни разработки на същия институт установиха, че летните бебета изостават от своите съученици на 7-годишна възраст и не се справят добре в етапа на задължителното образование.

Според специалистите крайно време било университетите да взимат предвид датата на раждане на кандидат-студентите, което щяло да бъде в техен интерес.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата