Фламенко, джаз и фюжън под звездите на връх Перелик

19 юли, 2013 05:53 | Денят, Изкуство, Свободно време | Няма коментари

Фламенко, джаз и фюжън под звездите на връх Перелик

За осма поредна година на родопския връх Перелик, над Смолян, на 26 и 27 юли ще се проведе „Перелик Еко джаз фестивал “The Sound fo Silence”. Фестивалът е единствения по рода си в България на 2191 метра надморска височина, на втория по височина връх в Родопите, в напълно естествена среда, на сцената на Мечата къща и продължава традицията от минали години, но предлага нова форма и различна насоченост. Като събитие е част от националният културен календар и става все по-популярен. Оригиналният бит и култура на региона, вековната фолклорна и песенна традиция като продължение на орфическите традиции придават особена атмосфета на мястото. През изминалите години събитието се радва на голям обществен интерес и е подкрепяно от Посолството на САЩ в България, Гьоте-институт,  Италиански културен институт, Атлантическия клуб и др.

Идеята на фестивала е през юли всяка година в сърцето на Родопите  да се провокира общуването не само с природата, но и между творци и публика.  Изборът на джаза като водеща линия е провокиран от факта, че импровизацията е най-висшата форма на творческо вдъхновение и изпълнителско майсторство, дава свобода и простор на мисълта. Основната идея е за максимално сливане на артисти и публика с естествената природна среда и творчество, представящо полетът на мисълта и красотата на звука в неподправената акустична среда на планината. Фестивалът продължава ежегодно да призовава хората за по-разумно и екологично съществуване. Артисти от различни националности изразаяват творческата си същност и търсят нови музи и вдъхновения от неповторимата атмосфера на мястото. Посланици и дипломати, заедно със стотици хора от всички краища, откриват прелестта  на природата и се сливат с музиката на сцената под звездите. Топлината и отблясъците на огньовете придават магичност и ритуалност.

Първата фестивална вечер е насочена DJ night, на изключителния  DJ Brown Sugar, популярен и като един от елитните ни музиканти, който свири с Белослава и редица от известните ни групи.

Във втората вечер след 20.00 часа, среща под върха правят млади, талантливи музиканти и звезди от световните сцени, ще се преплитат етно, фламенко, румба, джаз и фюжън. В проекта на Никола Горялов, студенти от Лятната музикална академия на НБУ, завършили майсторски класове при Милчо Левиев, Петър Славов, Аарън Гоулдбърг, ще пренесат традицията на родопските песни в единение с джаза и ще представят част от авторските си композиции. Атрактивната формация Del Padre ще ни пренесат с китарите си под звездите в завладяващия ритъм на фламенкото, румбата и джаза.

Проблясъците на огньовете ще съпътстват инвенцията на триото на Петър Славов – басистът, който покори световните сцени с имена като Джо Ловано и Куинси Джоунс. По негова покана между световните си турнета за първи път в България пристига невероятният китарист Майк Морено, свирил с Joshua Redman, Elastic Band, Lizz Wright Band. Към триото на Петър Славов се присъединява и един от най-елитните ни барабанисти – Димитър Семов. Звездно трио под звездите на Перелик, за което редица най-големи фестивали биха завидели, ще представи авторска музика – съвременен джаз с елеменити на рок, както и музика на Бьорк, Орнет Коулман и др.

Гости на фестивала са и музикантите от сръбската фюжън-джаз формация от Ниш – Eyot, едно от нашумелите имена в европейската музика. К ато част от фестивалната програма на върха ще бъде представена изложбата на изключителната Ан дьо Колбер Христофоров, известна художничка, родена във Франция.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата