Четири ваканции радват учениците през 2013/2014 г.

20 юли, 2013 06:50 | Денят, Средно образование | 2 коментара

Четири ваканции радват учениците през 2013/2014 г.

Есенна, коледна, зимна и пролетна ваканция  се предвиждат през учебната 2013/2014 г. Проектът е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката, но още не е подписан от министър Анелия Клисарова и в него може да има и промени.  От него става ясно, че учениците ще почиват пет дни по-малко през ваканциите си за разлика от предходната учебна година. Коледната ваканция е по-кратка с три дни. С по един ден по-кратки ще бъдат и есенната, и зимната ваканция.
Първата ваканция за учебната 2013/2014 г. ще е есенната – от 1 до 3 ноември. Тя за първи път беше въведена преди две години. 
Коледната ваканция се предвижда да е от 24 декември до 5 януари 2014 г., включително и така учениците трябва да са на училище на 6 януари.
Зимната ваканция е планирана в проекта да е от 1 февруари до 4 февруари, включително.
Пролетната ваканция за учениците от 12-и клас както винаги ще е по-кратка от тази на останалите ученици. От първи до 11-и клас пролетната ваканция ще бъде от 29 март до 6 април, включително, а за 12-и клас – от 29 март до 1 април, включително. 

Лятната ваканция за учениците от различните класове както винаги ще започне по различно време.

В проекта на графика на учебното време се предвижда на 21 май 2014 г. да е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) и националното външно оценяване по този предмет в седми клас. На 23 май ще е втората задължителна матура и външното оценяване по математика в седми клас.
През тази година тези две матури и външното оценяване по БЕЛ и по математика в седми клас бяха на същите дати. Заради матурите и изпитите в седми клас и през тази учебна година 21 и 23 май ще са неучебни дни за всички ученици.

Вторият учебен срок да започне от 5 февруари 2014 г., предвижда още проектът на заповедта за графика на учебното време.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата

 1. Елена коментира на 29 август, 2013 г., 12:13 ч.

  О, да… супер… точно в началото на годината ще учим месец и половина без нито една, дори мижава ваканция. Не стига, че училището почва, а и месец и половина без ваканция. Не може така. Тъкмо почва годината, още не си свикнал дори да ходиш на училище и айдеееее, дай да нямаме никви ваканции въобще. Най трудно е през септември, октомври и ноември – това са най-дългите периоди без никакви ваканции. Най-добре да се радваме на фалшиви бележки… а дано и грипна епидемия да има тази година – минимум 2 седмици.. и ще е супер. А ако е много студена зимата – около -25 (като преди 2 години) и ако случайно натрупа сняг около метър – метър и нещо, който да блокира всички улици иииииии…още ваканцияяяяяя!!!

  Остават само надеждите за грипна епидемия преди Нова година, много, много ниски температури, отново преди Нова година. Ще си имаме поне 2-3 седмици ваканция, която няма да е планирана. Ако пък наистина има такива студове… може и след Нова година пак да е суууупер студено и баз пътища и какво ли още не – и още ваканцияяя… направо цяла година да пропуснем. А ако и парното в у-ще се бъгне… още по-голям кеф.

 2. Ива коментира на 6 януари, 2014 г., 01:50 ч.

  Абе, Елена?! Ти малоумна ли си каква си не мога да те разбера? Аз като ученичка вече 12-ти клас също се радвам на ваканциите, но те уверявам, че в много малко други държави се учи толкова малко колкото тук! Ти какво? Убила си се да учиш, ама за фалшиви бележки знаеш да дрънкаш, а?! Поне в училищата да се случваше нещо, та поне да имаше оправдания да си почиваме, но то не се…. Отиваш на у-ще спиш в часовете, после приключва у-ще и ти отиваш да си вееш гъзеца някъде, ама на всеки знае да се оплаква, нали…
  Щото 3, цели 3 месеца нищо, че освен септември когато са входните през останалите месеци до декември нищо не се случва.
  Стегни се и стига си се халосвала. Само се мрънка за щяло и нещяло и за това сме най-тъпите ученици в Европа. Простотия до шия, брат!