6000 кандидат-студенти в редовната сесия на УНСС

4 юли, 2013 15:24 | Висше образование, Денят | Няма коментари

6000 кандидат-студенти в редовната сесия на УНСС

5856 кандидат-студенти заявиха участие за редовната кандидатстудентска изпитна сесия и за класиране, съобщиха от пресцентъра на УНСС. На предварителните изпити са се явили 8748 души.

На 6 юли (събота) е изпитът по български език и литература. За него  2492-ма са подалите документи. На 8 юли е изпитът по история на България, а математиката пък е на 9  юли. Изпитът по чужд език – английски, немски, френски, испански и руски, е на 12 юли. Последният изпит е на 15 юли – по журналистика. Първото класиране е на 19 юли.

За поредна година остава условието, че ако студентите са се явили и на предварителен изпит, и на редовен изпит, в класирането им се взима предвид по- високата оценка. Местата за първокурсници в УНСС са 4179 първокурсника. Вариантите за обучение са редовна и дистанционна форма, а бакалавърските програми – 46. Десет от специалностите са на английски език.

Приемът в УНСС е по професионални направления и поднаправления. Най-предпочитаните са „Финанси, счетоводство и контрол“, „Икономика и бизнес“, „Право“ и специалностите на английски език. Кандидатстудентският изпит е под формата на тест, наподобяващ американския SAT. Той се състои от задължителна и специална част. Задължителната част включва: модул 1 – изпит по български език и езикова култура (20 въпроса), и модул 2 – изпит по математика – основи (20 въпроса), а специалната – модул 3 (40 въпроса), е по избор от четири изпита: математика, български език и литература, история на България и география на България.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата