БАН и центърът за борба с корупцията – с документ за сътрудничество

31 юли, 2013 06:30 | Денят, Наука | Няма коментари

БАН и центърът за борба с корупцията – с документ за сътрудничество

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет Елеонора Николова подписаха Меморандум за научно-експертно сътрудничество. “Констатациите на българските граждани и на нашите европейски и евроатлантически партньори, че корупцията определя публичния образ на България, възпрепятства активното интегриране, развитието на инвестиционния процес и просперитета ни, ни дават основание да обединим усилията ”- пише в документа.

Съгласно меморандума Българската академия на науките приема да бъде гарант на българската общественост за пълна ревизия на състоянието на държавата и научна експертиза за най-краткия и ефективен път за преодоляване на трупаните през прехода негативни и корупционни механизми. В Икономическия и в Правния институт на БАН има голям научен потенциал, който може да осъществи реализирането на задълбочен икономически анализ и преглед на системата от закони, регулатори, институции и неформални норми, белязали българския преход, както и да предложат нова регулаторна рамка и базисни тези за основния договор на държавата.

В подписания меморандум БАН и Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет заявяват своята готовност да изработят конкретни правила, които да им позволят да взаимодействат, в изпълнение на заданията на Министерски съвет.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата