Гугъл почита 151 г. от рождението на Дебюси

22 август, 2013 06:28 | Денят, Любопитно | Няма коментари

Гугъл почита 151 г. от рождението на Дебюси

Google отбелязва днес по нестандартен начин с промяна в логото си 151 години от раждането на композитора Ашил-Клод Дебюси . Той е роден в Сен Жермен ан Ле, Франция и е един от най-влиятелните и значими композитори не само края на 19-ти и началото на 20 век, но и за всички времена. Дебюси е определян като един от основателите на импресионистичното движение в музиката, който има най-голям принос за развитието на това изкуство.

Всъщност той е роден през 1862 г. в семейството на търговец и още на 11-годишна възраст постъпва в Парижката консерватория, където постепенно придобива завидна пианистична техника. Само седем години по-късно той заминава за Русия, където започва да свири в дома на меценатката на Чайковски, Надежда фон Мек и остава невероятно впечатлен от музиката в страната. Дебюси харесва произведенията на Вагнер, но яростно отрича романтизма, което е водещото течение в музиката преди него. Сред най-интересните му творби са прелюда „Следобедът на един фавн“, операта „Пелеас и Мелизанда“, ноктюрните за орекстър „Облаци“, „Празници“, „Сирени“, както и мистерията „Страданията на свети Себастиян“ и сюитата „Морето“.

В последните години от живота си вече придобил популярност той пътува постоянно, за да изпълнява своите произведения сред най-големите държави в Европа. Смъртта го застига по време на немските бомбардировки на Париж през Първата световна война на 25 март 1918 г., а причината за нея е рак на дебелото черво.

 

Подкрепете ни

Теми:
Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата