Заради многото загинали готвят двойни глоби за шофьорите през уикенда

11 август, 2013 10:03 | Денят, Здраве, Любопитно | Няма коментари

Заради многото загинали готвят двойни глоби за шофьорите през уикенда

„Статистиката сочи, че в петък, събота и неделя броят на загиналите е двойно по-голям и затова са необходими сериозни мерки като тази глобите за нарушителите на пътя през почивните и празничните дни да са двойни.“ Това предложение направи секретарят на Държавната обществена комисия по безопасност на движението Алекси Кесяков пред „Фокус“. Според него  „държавата взема мерки, за да има по-добри условия за движение, а някои си позволяват в тези дни да нарушават правилата и да съсипват живота и здравето на хората, които са тръгнали да почиват“, обяви Кесяков. И добави, че подобна практика се прилага в Австралия. „Тя трябва да се въведе, за да предпазим хората“, аргументира се той.

Поправките могат да бъдат вкарани директно в парламента при бъдещото гледане на промените в Закона за движение по пътищата (ЗДП).

Само преди дни вътрешното ведомство пусна за обсъждане голям пакет изменения в ЗДП, които предизвикаха обществено недоволство. Те предвиждат двойно вдигане на глобите за превишена скорост, призоваване с поставяне на името на нарушителя в интернет и изрично задължение за всеки ползвател на автомобил да се регистрира в КАТ. Всички тези идеи имат за цел повишаване на събираемостта на вече наложени глоби, която в момента е около 50%.
Законопроектът вече е свален от страницата на МВР и се очаква след обобщаване на получените предложения и забележки да бъде вкаран в правителството и после в парламента.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата