Със закон затварят хипермаркетите през уикенда

27 август, 2013 06:09 | Денят, Любопитно | Няма коментари

Със закон затварят хипермаркетите през уикенда

С цел да се стимулира оборотът на малките квартални магазини има реална възможност големите хипермаркети да не работят в събота и неделя. Това нестандартно предложение може да залегне в нов закон за търговските вериги, който се пише в момента, пише национален всекидневник. Предложението е на червени депутати и е част от мерките в подкрепа на малкия и средния бизнес. „Търсим механизъм за равнопоставеност между българските производители и търговци, от една страна, и големите вериги, от друга“, уточни Спас Панчев.  Той напомня, че  стотици малки и средни родни фирми са фалирали през последните години заради големите търговски вериги.
Идеята хипермаркетите да са затворени през уикенда обаче бе посрещната на нож от големите вериги. „Клиентът трябва да избира къде да пазарува, а не това да се случва чрез административна намеса“, коментира шеф на eдна от големите вериги.

Според запознати нещо подобно съществува в Германия, където през уикенда хипермаркетите са с по-ограничено работно време. А целта е същата – да се пренасочи потребителя към малките магазини, които и на Запад стават жертва на натиска на големите вериги.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата