Задръстванията – у нас по 8 км, във Франция – по 800 км

4 август, 2013 08:28 | Денят, Любопитно, Свободно време | Няма коментари

Задръстванията – у нас по 8 км, във Франция – по 800 км

Преди дни край Слънчев бряг станах свидетел на 8-километрово задръстване с автомобили. Прибирайки се към София, подобна опашка ме посрещна далеч преди Долни Богоров. Помислих си „Българска работа – дойде сезонът на почивките и кошмарните опашки от автомобили убиват част от отреденото ни време за отдих.“ Оказа се, че не е само българска.

В събота обаче научихме, че по френската магистрала край Монпелие се е извила 800-километрова опашка. Не зная дали това е успокояващо, но географските мащаби и населението си казват думата.

Рекорд е поставен в Пекин през август 2010 г., когато задръстването продължило 12 дни. Хората са се движили със скорост едва 5 км на ден, като някои коли били заклещени с дни. Причината била обичайният трафик в Китай, който става непоносим по време на отпускарския сезон. Тогава трафикът бил още по-затруднен от камиони, внасящи строителни материали в китайската столица. Интересното било, че камионите пренасяли материалите за изграждането на нова магистрала, която да облекчи задръстванията.

През 1980 г. километрично задръстване се образувало във Франция. Тогава колите се наредили на опашка от Лион до Париж, който намира на близо 500 километра разстояние. Тогава причината била лошото време и връщащите се отпускари.

Яна ИВАНОВА

През 2005 г,. повече от 2,5 милиона души се опитали да се евакуират от Хюстън преди да удари урагана Рита. Това била най-голямата евакуация в историята на САЩ с над три милиона души на магистралата.

В списъка с рекорди попада и градът с най-лошите задръствания Сао Пауло, Бразилия на 10 юни 2009 г. с около 400 километра задръстване. Най-голямото задръстване в историята на Япония включва 15 000 автомобили, които се образували на 12 август 1990 г.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата