Рязко е скочил броят на нуждаещите се от помощ първокласници

22 август, 2013 06:35 | Денят, Финансиране | Няма коментари

Рязко е скочил броят на нуждаещите се от помощ първокласници

Броят на семействата, които кандидатстват за помощ за първокласник, се е увеличил рязко, съобщи бТВ. Срокът за подаване на документите за помощи за първокласници изтича след месец и половина, а до момента молби са подали 26 000 души. Миналата година над 46 000 семейства разчитаха на 150-те лева еднократна помощ за ученик в I клас. Тази година държавата отпусна 5 млн. лева допълнително и помощта вече е в размер на 250 лева.
„По-големият размер на помощта провокира повече семейства да попаднат в списъка на кандидатстващите”, обясни Светла Мирчева, началник отдел „Социална закрила” в столичния район „Сердика”. Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 350 лв.
Ако родителите се забавят, има опасност да получат парите и след откриването на учебната година. „Парите се изплащат в следващия месец, ако подадат пред август – ще се платят през септември, а ако подадат през септември – ще ги получат през октомври”, обясни още Мирчева.
Бележката, че ученикът е записан в училище, не е достатъчно условие да задържите сумата. „Социалните помощи подлежат и на връщане – ако запишете детето си в училище, но реално не го пратите в клас”, предупреди още Светла Мирчева.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата