Google призна, че няма поверителност в Gmail

16 август, 2013 07:14 | Денят, Технологии | Няма коментари

Google призна, че няма поверителност в Gmail

Няма обосновани очаквания, че комуникацията ви ще остане конфиденциална. За това предупреди Google своите 425 милиона потребители. Новината стана факт от подаден в съда иск от интернет гиганта, информира британският „Гардиън“.

Искът бе направен обществено достояние от щатската група за защита на потребителските права Consumer Watchdog. По думите на нейните експерти изявлението на Google е едно „зашеметяващо признание“.

То идва в момент, в който Google и останалите големи технологични компании са поставени под натиск да обяснят ролята си в  PRISM – проекта на американската агенция за национална сигурност, целящ масовото следене на американски и чуждестранни граждани в интернет.

„Google най-накрая призна, че не уважава личното пространство и конфиденциалността на информацията“, коментира Джон Симпсън, директор на отдел „Проекти“ в Consumer Watchdog. „Хората трябва да приемат думите  насериозно: ако ви е грижа за неприкосновеността на кореспонденцията ви, не използвайте Gmail”.

Google заведе ново дело миналия месец в опит да отхвърлят групов съдебен иск. Въпросният ги обвинява в нарушаване на законите на неприкосновеност на личните съобщения при сканиране на имейли от външни акаунти с цел изпращане на таргетирани реклами към Gmail потребителите.

В опит да прекратят случая Google заявяват, че ищците правят „опит да криминализират стандартни бизнес практики“, които са част от Gmail услугите още от появата им. Интернет гигантът признава, че „всички имейл потребители трябва да очакват, те техните писма ще бъдат подлагани на автоматична обработка“ преди да достигнат до получателите си.

Говорител на Google заяви в сряда вечерта (14 август): „Приемаме много насериозно неприкосновеността и сигурността на личните данни на потребителите ни. Наскоро публикуваните доклади, твърдящи противното, просто не са верни“.

„Ние изградихме водещи за индустрията системи за сигурност и гарантиране на личните данни в Gmail. Тези защити се прилагат, независимо кой изпраща имейли до Gmail потребителите“.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата