БАН: Няма нови правила по правопис от 1 септември

3 септември, 2013 07:24 | Денят, Наука | Няма коментари

БАН: Няма нови правила по правопис от 1 септември

 

Институтът по български език към Българската академия на науките опроверга официално разпространената информация на в. „Труд“ от 28 август, на която се позова и сайтът Академика.БГ, за въвеждане от 1 септември на нови правила по правопис по български език. Публикуваме целия текст на съобщението от Института по български език до медиите:
„Във връзка с появила се в интернет публикация “От днес влизат нови правила за правописа в българския език” и тиражирана от различни печатни и електронни медии, Институтът по български език към БАН информира, че информацията е с давност 2 години и е компилирана от различни източници, което я прави невярна.

Изнесените данни имат подвеждащ читателите характер и целят създаване на сензация, която напълно не отговаря на истината. Некомпетентността и тенденциозността на публикацията цели създаване на изкуствено напрежение в обществото в навечерието на новата учебна година, дискредитира кодифицираната норма на българския книжовен език и създава невярна  и грешна представа за събития и ситуации, което представлява грубо нарушение на журналистическата етика.

От Института по български език към БАН заявяват категорично, че няма нови правописни правила от 1 септември 2013 г.

Справочникът “Правопис и пунктуация на българския език. Основни правила”, “Просвета”, София, излезе през 2011 г., а Официалният правописен речник на българския език,“Просвета”, София, излезе през 2012 г. И двете издания бяха представени на специални пресконференции в БТА, съответно през есента на 2011 г. и на 2012 г.

Институтът за български език към БАН настоява за публикуване на извинение и опровержение от страна на сайтовете и медиите, разпространили невярната информация“, пише в съобщението.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата