Изявление на ръководството на 138.СОУ „Проф.Васил Златарски“

17 септември, 2013 17:56 | Денят | Няма коментари

Изявление на ръководството на 138.СОУ „Проф.Васил Златарски“

По повод множеството информации в медиите за присъствието на Валери Божинов и Алисия на откриването на учебната година в 138. СОУ в София публикуваме изявление на директора на училището. То е поместено на сайта на 138. СОУ, както и снимката.

Изнесената информация в медиите във връзка с откриването на учебната година е невярна и злонамерена. Учителската колегия, учениците и родителите – цялата общност  възразява срещу уронването на престижа на училището.

Във връзка с появилите се статии, снимки  и съобщения в пресата за откриването на учебната година в 138.СОУ Ви уведомявам, че при подготовката на тържеството бяха отпечатани и разнесени покани за следните официални гости:

Посланикът на Япония в България и съпругата му

Културното аташе на Япония в България

Посланикът на Китай в България

Завеждащият отдел  „Образование” в посолството на Република Китай

Министър Анелия Клисарова

Г-жа Красимира Тодорова- Координатор на асоциираната мрежа на училищата към ЮНЕСКО в МОН

Г-жа Фандъкова- кмет на Столична община

Г-жа Николова-отдел „Образование” Столична община

Г-жа Ваня Кастрева- началник РИО София-град

Г-жа Кристина Габровска- старши експерт РИО

Г-жа Гу и г-н Алексиев- директори на институт „Конфуций”- София

Г-жа Мандова- директор на институт Конфуций- Велико Търново

Г-жа Апостолова- кмет на община Слатина

Г-жа Методиева- зам.кмет на община Слатина

От поканените на тържеството присъстваха:

Първият секретар в посолството на Япония в България и съпругата му

Г-жа Мандова- директор на институт Конфуций- Велико Търново

Г-жа Методиева- зам.кмет на община Слатина

Останалите изпратиха поздравителни адреси или се обадиха по телефона да се извинят, че няма да могат да присъстват и да пожелаят успешна учебна година.

На 13.09. 2013 г. в училището се обадиха от вестник „Стандарт” и изразиха желание  да направят дарение ( енциклопедии Британика) съвместно с ДСК . Съгласявайки се да получим дарението,  нямахме никаква представа , че на откриването ще има други представители  на кампанията  освен Валери Божинов и бяхме много изненадани от появата  на млада дама, която впоследствие някой разпозна като Андреа.

Тържественото откриване на учебната година започна с химна и посрещане на знамето на училището, след което прозвуча „Излел е Дельо хайдутин”в изпълнение на преподавателката ни по музика със съпровод на гайда.

138.СОУ е училище с традиции, което се стреми да предлага повече възможности на своите възпитаници. Тъй като при нас се изучават японски, китайски, английски, немски,френски, испански и руски език ,  ние избрахме за  мото на празника многообразието , а за символ –дъгата. В небето полетяха шарени балони.Първолаците и учениците от езиковите паралелки бяха поздравени на езика, който ще изучават, от деца в народни носии и бяха посрещнати с менче, пита и стръкче здравец-традиционен български обичай. Приветствани от директора на училището и под звуците на жизнерадостни български песни те влязоха в класните си стаи. Първият секретар на  Посолството на Япония в България  лично приветства децата от японската паралелка, а госпожа Мандова – директор на институт „Конфуций” – Велико Търново, поздрави китайската паралелка и дари книги и типични за Китай материали, подходящи за украса на класната стая.

В заключение искам да изразя своето лично и на целия педагогически състав огорчение от тенденциозното изопачаване на фактите. Авторите на публикациите в пресата са акцентирали върху личностите на Валери Божинов и Андреа. Много жалко,че само тях са видели, чули и заснели. Ние се радваме, че нашите ученици оцениха по достойнство този празник и поздравиха с ръкопляскания чудесното изпълнение на литналата в Космоса българска песен, веселите детски песни, поднесени от малките хористи, и развълнуваните изпълнения  на нашите първолаци.

Магдалена Кръстева

Директор на 138 СОУ

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата