Образователната ни система трябва да се погрижи за 800 деца бежанци

2 септември, 2013 12:10 | Денят | Няма коментари

Образователната ни система трябва да се погрижи за 800 деца бежанци

Българската образователна система е изправена пред ново предизвикателство – това са около 800 деца в бежанските лагери. Данните на Синдиката на българските учители бяха обявени от председателя на профсъюза Янка Такева, предаде Фокус.

Бежанската вълна, която заля България в последните няколко месеца, доведе родители с по 2, 3, 4 деца. Според Такева министерствата на образованието, на здравеопазването, на труда и социалната политика и социалните партньори, както и правителството трябва да се погрижат за този проблем.

„Има около 800 деца в бежанските лагери, които трябва да обхванем в образователната система. Трябва да се види, кои са трайно, които ще останат тук в България, и тези които ще ползват България като транзит, за да минават към Запада. Тези деца са един нов момент в образователната система. Ние знаем методиката на преподаване в Германия, Италия и Испания. Българската образователна система трябва да се подготви през тази учебна година да обхване и тези деца. Необходими са нова методика и двуезични учители, които ще говорят езика на тези деца”, допълни Такева.

 

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата