Първокласници емигранти – в 250 училища в чужбина

2 септември, 2013 06:27 | Денят, Средно образование | Няма коментари

Първокласници емигранти – в 250 училища в чужбина

Първокласници ще имат във всичките близо 250 емигрантски училища по света, заявиха от Асоциацията на българските училища в чужбина. Припомняме, че държавни субсидии получават само учебните заведения в Братислава и Прага, но броят на учениците зад граница се увеличава всяка година, допълват още от асоциацията.

Най-големите български училища в чужбина са в Лондон, Париж и Бостън. В Лондон първокласници ще бъдат над 30 деца. „Обикновено в по-големите училища паралелките в първи клас са между 20-30 ученици, така е и при нас. Понеже вече приемаме деца от 4-годишна възраст до 12-и клас, т. е. имаме две години, в които децата посещават предучилищни групи. Миналата година тази предучилищна група, която сега трябва да бъде в първи клас, беше от 32 деца. 35 ще бъдат първолаците ни в Лондон“, уточниха от АБУЧ.

Министерството на образованието отпуска 3 милиона лева годишно, които се разпределят между всички български учебни заведения зад граница. Към този момент само българското училище в Хамбург води пълноправно обучение и дипломите му се признават на територията на Германия.

Подкрепете ни

Сподели   Facebook  Twitter  Google+

Още по темата